Een stijf oud wijf

21 aug 2023

Zo nu en dan verzucht ik: ‘ik lijk wel een stijf oud wijf’. Ik ben 60 en kom soms krakkemikkig mijn bed of auto uit. Dan voel ik mij stijf, mijn spieren werken niet soepel, mijn gewrichten piepen en kraken en zijn soms pijnlijk.

Te veel zuivel

Vaak weet ik onmiddellijk waar dat van komt; ik heb te veel zuivel genomen. Ik gebruik doorgaans geen melk, geen kaas, yoghurt of karnemelk en dat levert me soepele spieren en gewrichten op. Totdat ik weer eens voor de bijl ga. Een lekker stukje brie, een portie Griekse yoghurt als ontbijt of -my guilty pleasure- Friese nagelkaas. Een dag later merk ik het vaak al. Mijn vingers worden stijf, daarna mijn knieën en als ik me erg te buiten ben gegaan doen ook mijn heupen mee. Opgezwollen vingers, pijnlijke knieën en heupgewricht. Tja, dan beweeg ik me niet zo soepel meer.

Gelukkig kan ik het duiden.

Klanten zijn vaak erg verbaasd als ik ze het advies geef eens een poos te stoppen met zuivel als ze met deze klachten aan tafel zitten. Ja, maar melk heb ik toch nodig? Melk is goed voor de botten en levert calcium?

Ontstekingen in het lichaam

Het blijkt dat zuivel en dan vooral de caseïne ontstekingsbevorderend in je lichaam is. Dat het calcium uit zuivel nu uitgerekend erg slecht wordt opgenomen in je botten en dat je mineralen in je lichaam uit balans raken door gebruik van zuivel. En die ontsteking en onbalans veroorzaakt naarmate je ouder wordt dus klachten.

Ook te veel suikers, transvetten, linolzuur, bewerkte koolhydraten, E621, gluten, aspartaam en alcohol kunnen ontstekingen in je lichaam bevorderen. Hierdoor kun je klachten krijgen, onder andere spier- en gewrichtsklachten dus.

Ik kan weer haken

Als klanten mijn advies aannemen en toepassen krijg ik leuke verhalen terug. Zoals de vrouw die juichte dat ze weer met soepele en pijnvrije vingers haar haakwerk kon maken. Of de vrouw die haar afspraak met een reumatoloog kon afzeggen, omdat ze pijnvrij was. Of de man die verheugd was dat hij zijn wandeling met de hond pijnvrij kon maken.

Wat is goede voeding voor de gewrichten?

Als ik alle adviezen rondom spieren en gewrichten op een rijtje zet en dan kijk wat er ‘overblijft’, dan kom ik uit op oervoeding. Oervoeding bestaat uit groenten, fruit, noten en zaden, vlees en vis en eieren. Dus geen zuivel, maar ook geen granen en peulvruchten en suikers.

Ga de uitdaging aan

Wil je uitzoeken of je je klachten kunt veranderen door het aanpassen van je voeding? Probeer eens een week of zes zonder zuivel en wacht eens af of probeer een poosje  oervoeding. Heel internet staat vol met interessante sites over oervoeding. Dit is mijn favoriet: https://www.eetpaleo.nl.

En als je er niet uitkomt of wat persoonlijke hulp nodig hebt, wees dan welkom in mijn praktijk.

Bron:
https://www.bonusan.com/nl/nieuws/8-voedingstips-voor-de-gewrichten

«

< Ga naar het vorige en volgende bericht >

»