FODMAP

Het FODMAP dieet

In Nederland heeft ongeveer 10% van de bevolking de diagnose prikkelbare darm syndroom (PDS). De gangbare behandelmethodes zijn vaak ontoereikend waardoor mensen jarenlang blijven rondlopen met PDS-klachten. Voor hen is nu een oplossing: het FODMAP-dieet. Een in Australië ontwikkeld eliminatie-dieet. In de praktijk blijkt dat PDS-klachten met dit dieet afnemen of zelfs verdwijnen.

Hoe werkt het dieet?
Bij dit dieet draait het om koolhydraten (een verzamelnaam voor zetmeel en suikers) in de voeding. Niet alle koolhydraten zijn even goed te verteren. Een slechte vertering van koolhydraten gaat gepaard met gasvorming.

Onvolledig verteerde koolhydraten zijn ‘fastfood’ voor de miljoenen bacteriën die in onze darmen leven. Zij smullen ervan en hierbij ontstaan gassen die tot buikklachten kunnen leiden zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn.

Bij sommige mensen veroorzaken de gevormde gassen verstoppingsklachten (obstipatie) bij anderen leiden de onvolledig verteerde koolhydraten juist tot diarree. Door bepaalde soorten koolhydraten te laten staan, zullen deze klachten afnemen. De koolhydraten die de boosdoener zij, hebben één ding gemeen: ze zijn rijk aan zogenaamde FODMAP’s. Dit is een verzamelnaam voor de slecht verteerbare koolhydraten.

De letters staan voor Fermenteerbare Oigosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen.

Het principe van het dieet is: schrap de FODMAP –rijke koolhydraten vier tot zes weken van het menu zodat de buik tot rust kan komen. Daarna worden de groepen voedingsmiddelen stap voor stap weer ingevoerd en krijg je zicht op waar je darmen overgevoelig voor zijn (met dank aan de NOD).

Ik kan je als natuurdiëtist ondersteunen bij het volgen van dit dieet en bij het weer invoeren van de voedingsmiddelen.
Wil je dat ook? Maak hier een afspraak.

WhatsApp chat