Help, ik val niet meer af.

22 jul 2022

Regelmatig krijg ik deze vraag ik mijn praktijk: help ik val niet meer af. Ik doe zo mijn best, maar het lukt niet meer. Wat doe ik verkeerd?

De speurtocht naar de oorzaak begint zo:

Spoor 1

Is je lichaam het misschien zat? Je lieve lijf beschermt je te allen tijde tegen verlies van reservevet. Wellicht is dit een protest van je lijf? Tip: stop met lijnen, stop met een caloriebeperkt dieet.

Spoor 2

Heb je je eigen vetverbranding op de juiste stand staan?

Zolang je de brandstof glucose blijft toevoegen laat je lijf wellicht geen kilo los. Misschien gebruik je te veel koolhydraten? Interessant experiment: start met een koolhydraatbeperkte voeding.

Spoor 3

Stel je gebruikt (al) een koolhydraatbeperkte voeding, dan zou je kritisch kunnen kijken naar de hoeveelheden koolhydraten. Wellicht neem je nog te veel? Houd je dagmenu eens een poosje bij in een voedingsapp?

Spoor 4

Eet je te weinig calorieën? Een lichaam start pas met afvallen als het voldoende energie ter beschikking heeft. Deze regel geldt zeker als je een koolhydraatbeperkte voeding neemt. Maak alles wat calorierijker en wacht af wat er gebeurt.

Spoor 5

Of misschien eet je (ondanks een koolhydraatbeperking) te veel calorieën? Omdat je bij een koolhydraatbeperkte voeding veel meer vet kunt nemen is het gevaar dat je daar helemaal in ‘los’ gaat.

Spoor 6

Heb je vertrouwen in je lichaam? Vertrouwen dat het afvallen weer verder gaat, dat je wellicht nu even in een pauze zit? Laat alle wantrouwen los en wacht eens af wat er gaat gebeuren.

Spoor 7

Beweeg je voldoende? En als je gaat bewegen, beweeg nuchter. Je vetreserves worden dan meteen aangesproken. Wellicht doorbreekt dat de stilstand?

Spoor 8

Belemmerende overtuigingen?

Laatst zei een klant: ‘Ik wil graag 60 kilo wegen, maar ik weet nu al dat dat niet lukt.’ Dat is een behoorlijke belemmerende overtuiging. Natuurlijk lukt dat niet, want je onderbewuste krijgt het signaal: wat er ook gebeurt, lukken zal het niet. Onderzoek je belemmerende overtuigingen eens en buig ze om naar positieve uitspraken.

Spoor 9

Eet je te vaak? Voortdurend eten houdt je stofwisseling voortdurend aan de slag. Misschien helpt het om wat rust in te bouwen? Overweeg om periodiek te gaan vasten. Bijvoorbeeld in een tijdspanne van 8 uren te eten en dan 16 uren niets. Dus tussen 11 uur in de ochtend en 7 uur in de avond eten en de uren er tussen niets te nemen. Water drinken (of een kop thee of zwarte koffie) kan wel.

Spoor 10

Verandert er wat? Let eens op verandering van tailleomvang, verbetering van stemming, verbeterde darmwerking. Zeker bij een koolhydraatbeperkte voeding is de weegschaal geen goede raadgever.

Spoor 11

Heb je lijf lief. Ben je ongeduldig en daardoor misschien onaardig voor je lichaam? Ben je gefrustreerd en misschien wel aan het mopperen? Does lief, dan laat je lijf de kilo’s makkelijker los.

Spoor 12

Een lijf in stress laat geen kilo los. Stress kan zijn: slaaptekort, te hoge werkbelasting, pijn, zorgen of ziekte.

Finale tip: ga vanaf heden de wereld in alsof je je ideale gewicht en je ideale lichaam al hebt.

Kom je er zelf niet uit?
Maak gerust een afspraak, ik ben dol op spoorzoeken.

«

< Ga naar het vorige en volgende bericht >

»