05 mrt 2021
Veel van mijn klanten zoeken mijn hulp omdat ze kampen met het prikkelbaar darm syndroom, ook wel PDS of IBS (Irritabel Bowel Syndrom) genoemd. PDS is een verzamelnaam voor allerlei darmklachten. Op Thuisarts.nl leer ik daar het volgende over:
Bij een prikkelbare darm kunnen de volgende klachten gedurende jaren regelmatig terugkomen:
Buikpijn: bij de één een vervelend of opgeblazen gevoel in de buik, bij de ander heftige buikkrampen,
de pijn kan overal in de buik zitten en wisselen van plek,
de klachten kunnen verminderen nadat u ontlasting heeft gehad,
onregelmatige ontlasting in de vorm van verstopping, diarree of een afwisseling van beide.
Andere klachten die erbij kunnen horen:
moeheid, misselijkheid, winderigheid of een gespannen gevoel in de buik,
ergere of minder klachten na het eten of na de ontlasting,
een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm, pijn of een naar gevoel bij het plassen, problemen met plassen, rugpijn of spier- en gewrichtsklachten.
Meestal zitten de klanten met PDS tamelijk radeloos bij mij aan tafel. Ze zijn door een MDL-arts binnenste buiten gekeerd, maar er is geen oorzaak gevonden. Met de diagnose PDS worden ze naar huis gestuurd, zonder dat er verbetering is en dat is vaak heel frustrerend voor ze.
Als diëtist kijk ik natuurlijk naar voeding. Als natuurdiëtist ga ik er vanuit dat voeding medicijn kan zijn. Bij een prikkelbare darm kan het zijn dat de darmen bepaalde koolhydraten lastiger kunnen verwerken. Dan hebben we het over de FODMAP’s.
De letters staan voor:
F Fermenteerbare
O Oligosachariden
D Disachariden (lactose)
M Monosachariden (fructose)
A and
P Polyolen (suikeralcoholen)
Doodgewone producten als tarwe, knoflook of prei (fructanen) appels, mango (fructose), melk (lactose) of bloemkool, avocado en perzik (polyolen) kunnen ‘klieren’ in de darmen.
Het FODMAP-dieet is een eliminatie-provocatie dieet. In eerste instantie laat je alle FODMAP’s weg uit je voeding. Allemaal! Vervolgens wacht je af. Als na 2-6 weken alle klachten verdwenen zijn (ja allemaal!) dan weet je zeker dat de oorzaak in één van de FODMAP bevattende voedingsmiddelen zit. Vervolgens is het spoorzoeken naar welke. Gelukkig kun je ze per groep testen. Stel je krijgt last van fructose, dan test je een mango en wat honing. Geeft dat klachten, dan is het zaak alle fructose houdende voedingsmiddelen te vermijden om geen darmklachten te krijgen.
Stel je hebt na 2-6 weken geen verbetering van je klachten na het dieet. Dan weet je ook iets zeker: de oorzaak ligt niet in de FODMAP bevattende voeding. Dan is het zaak om verder spoor te zoeken.
Ik ben dol op spoorzoeken, dus als ik je kan helpen? Neem contact op.
< Ga naar het vorige en volgende bericht >