Het FODMAP dieet

Heb je Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)?

Heb je het vermoeden dat je klachten door het eten van bepaalde voedingsmiddelen wordt veroorzaakt? Bijvoorbeeld door uien of prei, door appels of peren of een beker melk?

In Nederland heeft ongeveer 10% van de mensen de diagnose PDS. Om te onderzoeken of je klachten worden veroorzaakt door voeding zou je het FODMAP-dieet kunnen doen. Dit is een in Australië ontwikkeld eliminatie-provocatie-dieet. In de praktijk blijkt dat PDS-klachten met dit dieet afnemen of zelfs verdwijnen.

Hoe werkt het FODMAP-dieet?

De letters staan voor Fermenteerbare Oigosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen.

Bij dit dieet draait het om koolhydraten (een verzamelnaam voor zetmeel en suikers) in de voeding. Niet alle koolhydraten zijn even goed te verteren. Een slechte vertering van koolhydraten gaat gepaard met gasvorming.

Onvolledig verteerde koolhydraten zijn ‘fastfood’ voor de miljoenen bacteriën die in onze darmen leven. Zij smullen ervan en hierbij ontstaan gassen die tot buikklachten kunnen leiden zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn.

Bij sommige mensen veroorzaken de gevormde gassen verstoppingsklachten (obstipatie) bij anderen leiden de onvolledig verteerde koolhydraten juist tot diarree. Door bepaalde soorten koolhydraten te laten staan, zullen deze klachten afnemen. De koolhydraten die de boosdoener zijn hebben één ding gemeen: ze zijn rijk aan zogenaamde FODMAP’s.

Het principe van het dieet is: schrap de FODMAP-rijke koolhydraten vier tot zes weken van het menu zodat je buik tot rust kan komen. Daarna worden de groepen voedingsmiddelen stap voor stap weer ingevoerd en krijg je zicht op waar je darmen overgevoelig voor zijn.

Ik kan je als natuurdiëtist ondersteunen bij het volgen van dit dieet en bij het weer invoeren van de voedingsmiddelen.

Wil je dat ook? Maak hier een afspraak.