Je weet het best zelf en lijstjes werken niet

21 aug 2023

Krijg ik geen lijstje?

‘Krijg ik van jou een lijstje met wat ik moet eten?, vragen klanten op gezette tijden. Mijn antwoord is steevast ‘neen’, want ik weet niet wat de klant lekker vindt, hoeveel er op een eetmoment nodig is en onder welke omstandigheden er wordt gegeten.

Lijstjes lijken wel makkelijk, maar zijn mijns inziens ook heel onhandig. Stel er staat bloemkool op en je hebt geen bloemkool in huis of die is op dat moment best aan de prijs in de winkel of je moet er niet aan denken om dat te eten. Dan heb je een probleem.

Ik denk dat dat lijstje het beste zelf kunt opstellen

Dat vergt luisteen naar je lijf, heel goed luisteren.

Ten eerste vraag je je op een moment, bijvoorbeeld het ontbijt maar eens af: heb ik trek? Heb ik waarachtig zin om te eten? Of niet, ben ik nog verzadigd van de maaltijd in de avond, zitten de darmen nog vol en is het eerst zaak om te ontlasten. Heb je berehonger, dan kun je eten, heb je geen trek, dan eet je (nog) niet. Dit kun je je bij alle maaltijden afvragen.

Vervolgens kun je nagaan: wat wil ik dan eten? Neem bijvoorbeeld de lunch, heb je zin in iets hartigs of iets zoets, iets stevigs of iets lichts? Wil je kauwen of niet, wil je iets warm of iets kouds?

Vragen aan je lichaam

Het is belangrijk dat je dat aan je lichaam vraagt. Niet aan je hoofd, want die verzint misschien een grote ijscoupe of een witte boterham met chocopasta.

Neem alle ervaring van voorgaande eetmomenten mee. Stel je kreeg last van je darmen na het drinken van een glas appelsap. Is het dan verstandig en lief voor je darmen om dat weer te doen? Stel, je weet dat je van suikers en witmeel dipjes krijgt in je energie, ook dan kun je je weer afvragen of je de witte boterham moet nemen. Stel je merkt dat je ontlasting volgens het boekje is als je veel groente eet, dan weet je wat je te doen staat. Hetzelfde als je weet dat je huiduitslag krijgt van te veel chocolade.

Ik zal je als diëtist de chocolade nooit verbieden, maar vraag wel aan je of je de klachten wilt hebben. Indien niet, eet dan geen chocolade. Of je kiest ervoor uitbundig te genieten van een heerlijke chocoladereep en je draagt de klachten. Zo werkt het mijns inziens altijd.

Luisteren naar je lichaam

Mijn advies is dan ook veelvuldig; luister goed naar je lichaam, naar je welbevinden, naar je stemming. Kijk naar je huid, naar je haar, naar je poep en naar je nagels. Je lijf weet hoe je je moet voeden. Altijd. Je hoeft alleen maar te luisteren. Met mijn adviezen geef ik vaak een eerste aanzet naar een ander voedingspatroon, een voedingspatroon wat dienend is naar de klachten en de hulpvraag. In heel veel gevallen komt dat op oervoeding neer, omdat dat een voedingspatroon is wat bij het menselijk lichaam hoort; veel groente, wat fruit, noten/zaden, vlees en kip en vis en eieren en vetten. Dus geen zuivel, granen en suikers ik ben keer op keer verbaasd hoe snel mensen opknappen als ze gaan eten wat de bedoeling is.

Lijstjes zijn niet nodig

Als je dat zo wilt houden hoef je alleen maar te luisteren en weet je het prima zelf. Dan is er nooit meer een lijstje nodig.

«

< Ga naar het vorige en volgende bericht >

»