Liefde in de soep

08 jul 2019

Je krijgt me niet gelukkiger dan op de zaterdagse markt in mijn stad. Vooral bij de groenteboer sta ik te juichen. Al die kleuren, al die vormen en die heerlijke producten. De groenteman juicht met me mee en wakkert mijn kooplust aan met een opsomming van de lekkere dingen die hij heeft meegenomen. Ter plekke verzin ik tientallen gerechten die ik wil gaan maken. Ik word er hebberig van en kom vaak met veel te veel groenten thuis. 

Dat maakt niks uit, want zaterdag is soepdag. Soep is de makkelijkste en heerlijkste manier om veel groenten te verwerken. Steevast staat mijn grote soeppan op zaterdagmiddag bij mij op het vuur te pruttelen. Heerlijke geuren vullen de keuken. Het aanrecht bezaaid met schillen, gesneden groenten en kruiden. Ik kan vaak niet wachten om te proeven. Maar wist je dat de soep de volgende dag eigenlijk veel lekkerder is? Het advies is daarom om even te wachten met het eten ervan, als dat lukt tenminste. 

En wat er ook niet mag ontbreken is het geheime ingrediënt: liefde. Ik ben ervan overtuigd dat ik de liefde in het eten kan proeven. 

Ischa Meijer heeft een prachtig gedicht over soep geschreven:

Soep op het vuur
is
als
een goede vriend in huis
extra lekkere soep
is
als nieuwe familie

Nodig daarom goede vrienden en familie uit om samen te genieten van de lekkere soep, van elkaar en van het leven.

Hier is het recept van geurige, kruidige, verse tomatensoep:

Ingrediënten

1 kilo rijpe tomaten 
2-3 grote uien
2-3 tenen knoflook
Een flinke klont roomboter
2 theelepels zout
Peper naar smaak 
Een bosje peterselie, paar takjes tijm en rozemarijn

Bereiding

Snipper de ui en de knoflook en fruit die zachtjes in de roomboter. Snijd de tomaten in vieren en voeg ze toe. Voeg de kruiden, het zout en de peper toe. Laat het geheel 15-20 minuten zachtjes stoven. Haal de takjes van de tijm en rozemarijn eruit. Pureer de soep, zeef het als je niet van sliertjes en pitjes houdt. Als de soep te dik naar je zin is, kun je er water aan toevoegen.

Vergeet de liefde niet toe te voegen en nodig je familie en vrienden uit!

Smakelijk eten. 

«

< Ga naar het vorige en volgende bericht >

»