Ontbijten met chocolademousse

31 jul 2020

Afvallen?

Al jaren coach ik mensen die willen afvallen, die hun figuur willen veranderen (minder buik willen hebben) of meer energie wensen, naar een koolhydraatbeperkte voeding. Koolhydraten in je eten maken je makkelijk dik, hongerig (naar nog meer koolhydraten) en moe.

Koolhydraat beperkt eten?

Koolhydraatrijke producten zoals brood, aardappelen, pasta, rijst, koek, frisdrank en snoep worden in je lichaam omgezet naar glucose. Glucose is een makkelijke brandstof voor het lichaam. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose in de lichaamscellen wordt opgenomen. Een overschot aan glucose wordt opgeslagen in de lever en spieren in de vorm van glycogeen. Als die voorraden vol zijn wordt glucose omgezet naar vet en opgeslagen in het vetweefsel. In ons huidige voedingspatroon eten we heel erg veel koolhydraten en dat maakt dat er heel veel mensen kampen met overgewicht (de helft van de Nederlandse bevolking).

Nieuwe manier om af te vallen

Jarenlang was de enige manier om af te vallen minder eten (calorieën beperken) en meer bewegen (calorieën verbruiken). Dat werkt goed, maar niet op de lange duur. Je lichaam gaan niet akkoord met een langdurig tekort aan energie. Vroeg of laat ga je dat inhalen, zeker als er meer dan voldoende voedsel in je buurt te verkrijgen is.

Ook als je glucosegehalte behoorlijk schommelt in je lichaam, kun je het eten van koolhydraatrijk voedsel niet beheersen. Je lichaam is sterker en laat je een hele rol koekjes opeten, terwijl je beslist van plan was het maar bij eentje te laten.

Koolhydraatbeperkt ontbijten?

De enige manier om je lichaam van voldoende energie te voorzien is voldoende eiwitten en vetten te eten. Deze beide hebben geen effect op de glucosespiegel in je lichaam en zetten je niet aan tot eten. Ze verzadigen enorm, soms heb je uren geen honger en behoefte om te eten. Dat geeft eetrust en dat is fijner dan voortdurend te moeten vechten tegen verleidingen.

Je ontbijt kan dan bestaan uit gebakken eieren, volle yoghurt met noten of (dit geloof je niet) chocolademousse.

Hier volgt het recept

(overgenomen uit de startersgids van The New Food)

Nodig voor 2 porties
1 rijpe avocado
2 eetlepels cacaopoeder
snuf kaneel
200 ml kokosmelk
zoetstof naar smaak (bij voorkeur stevia)
Alles in de blender of met de staafmixer mixen tot een glad geheel.

Er zit 3 gram koolhydraten in per portie. Smakelijk eten.

Wil je ondersteuning bij een koolhydraatbeperkte voeding? Neem dan contact op.

«

< Ga naar het vorige en volgende bericht >

»