Overgang

21 feb 2022

Op naar de wijze vrouw

Zonder aankondiging kan ze voor de deur staan bij een vrouw; de overgang. De eerste opvlieger, misschien een heel kleintje of meteen BAM in de volle omvang. Of je hebt al een poos stemmingswisselingen, zonder dat je snapt waarom. Of watten in je hoofd of hartkloppingen of een hele droge huid of een andere menstruatie of onverklaarbare gewichtstoename.

Net als in de puberteit veranderen hormonen tijdens de overgang. De overgang is mijns inziens een fase op naar de wijze vrouw. Ze is fysiek niet meer vruchtbaar, maar op alle andere vlakken des te meer. De eierstokken stoppen met de productie van oestrogeen, progesteron en testosteron. De disbalans die dat kan veroorzaken noemen we de overgang. Dit kan jaren en jaren duren. Als je een jaar lang geen menstruatie hebt gehad noem je dat de menopauze.

Voeding en leefstijl

Hier en daar kun je de overgang wat sturen en milder maken. Hier zijn wat tips.

Maak je niet druk
Maak je niet te druk over de overgang. Hoe meer stress hoe meer klachten, dat komt omdat je bijnieren het hormoon cortisol aanmaken, cortisol is een stress hormoon. Zoek eventueel hulp om de stress de baas te kunnen.

Omarm de overgang
Erken dat je in de overgang bent, sta eens stil bij de vraag: ‘wat betekent dat voor mij?’ Of vraag ook hier hulp in van een coach.

Vermijd stress in je voeding
Neem geen bewerkt voedsel met belastende stoffen en kies producten met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. Kies voor biologisch.

Alles wat je kunt eten kun je ook voor je huid en haren gebruiken. Kijk eens op een verpakking van verzorging producten die je gebruikt. Zou je ze kunnen eten?

Kies voor oervoeding
Oervoeding is een voedingspatroon met veel groente, fruit, noten en zaden, vlees, is en eieren. Het bevat geen zuivel en granen. Zuivel (kaas, melk, yoghurt, karnemelk) kan belastend werken op de gewrichten. Experimenteer maar eens een maandje door zuivel uit je voeding te laten. Ben ik benieuwd of je minder stram en stijf bent.

Granen en peulvruchten en aardappelen en suikers worden omgezet in glucose in je lichaam. Glucose vervolgens weer in lichaamsvet (reservevet). Voeding zonder deze producten levert gewichtsverlies op en meer energie. En eetrust. Met oervoeding heb je niet voortdurend honger en stopt het zoeken naar voedsel.

Alcohol en cafeïne
Ook een experiment waard; koffie en alcohol achterwege laten een eens afwachten wat er gebeurt. Het zijn beruchte triggers voor opvliegers. Ook voor jou?

Ondersteunende kruiden

Salie
Dit keukenkruid kan helpen de interne temperatuur te regelen en is daarom ondersteunend bij opvliegers en nachtzweten.

Zilverkaars
Deze plant heeft een sterk hormoonachtige functie en is heilzaam bij wisselende stemmingen en opvliegers en nachtzweten.

Rode klaver
Rode klaver bevat plantaardige oestrogenen en kan helpen bij nachtzweten en opvliegers.

Valeriaan
Een rustgevend kruid bij slapeloosheid, angst, stress en andere symptomen die daarmee gepaard gaan.

Ook Agnus castus, rhodiola en Sint-Janskruid hebben gunstig effect op de hormoonbalans. Zoek maar eens op internet welk kruid of combinatie van kruiden voor jou zou kunnen werken.

Tips van een ervaringsdeskundige

Word vriendinnen met je hormonen, leer wat deze periode voor jou betekent, wees er niet tegen, maar dein erop mee.

Kijk wat bij jou het beste past om de mogelijke klachten wat te verzachten. Experimenteer met voeding en kruiden.

Praat er zoveel mogelijk over met andere vrouwen, je zult merken dat je niet de enige bent.

Neem je bij vragen en zorgen over je voeding contact met me op?

De afbeelding bij deze blog is uit het boek: Help de overgang van Francine Oomen. Een getekend verhaal hoe ze haar overgang heeft ervaren. Als je het wilt lezen mag je het lenen.

Ik heb er zeer veel plezier aan beleefd.

«

< Ga naar het vorige en volgende bericht >

»