22 aug 2022
Mij werd door een landelijk tijdschrift gevraagd mijn mening over visvervangers te geven.
Visvervangers? Tot mijn onthutsing moest ik bekennen dat ik van het bestaan nog nooit gehoord had. Snel dook ik het wereldwijde web op om onderzoek te doen.
Wikipedia legt het goed uit: ‘visvervangers zijn voedingsmiddelen die bedoeld zijn om de functie van vis als maaltijdcomponent bij maaltijden te vervangen.’ Mijns inziens te vergelijken met vleesvervangers of kaasvervangers.
Ik begrijp twee zaken niet. Waarom zou je vlees, vis of kaas willen vervangen als het geen vlees, vis of kaas is en er in de verste verte voedingskundig niet op lijkt? Het merk Beyond Meat doet een poging het me uit te leggen: ‘Beyond Meat is ontworpen om dezelfde smaak en textuur te bieden als dierlijk vlees, dus je kunt gewoon je favoriete gerechten ermee bereiden en tegelijkertijd je goed voelen over de keuze die je maakt voor jezelf en onze planeet.’
Aha, gemak dient de mens en je blijft je goed voelen.
Fabrikanten doen hun best om het op het oorspronkelijke product te laten lijken. Maar waarom wil je een nepproduct als je in den beginne ook niet kiest voor het echte product. Waarom wil je als je geen vlees wilt een nep hamburger, een nep schnitzel, nepgehakt nepbraadworst, nepshoarma of nepkip op je bord? Ik begrijp daar niets van. Of toch een beetje, want het vergt wat meer creativiteit om een vegetarisch gerecht te maken en misschien ontbeert de gemiddelde Nederlander deze creativiteit? Karin Luiten heeft met haar nieuwste boek: Vega zónder pakjes of zakjes, vast een oplossing.
En als ik naar de samentelling van de neppers kijk, kun je het niet eens met elkaar vergelijken.
In mijn eigengemaakte rundergehaktballen zit rundergehakt, zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder, verse peterselie, paneermeel en liefde. In de meatballs van Beyond Meat zit: water, erwteneiwit, koolzaadolie, aroma, rijsteiwit, gedroogde gist, stabilisator (metylcellulose), aardappelzetmeel, zout, kaliumzout, specerijen, kruiden (peterselie, rozemarijn, salie, basilicum en oregano), appelextract, knoflookpoeder, maisazijn, geconcentreerd citroensap, uienpoeder, granaatappelextract, emulgator (zonnebloemlecithine), kleur (rode biet), maltodextrine, wortelpoeder.
Violife van de nepkaas zegt: ‘wij helpen je om gemakkelijk stappen te maken richting een plantaardig dieet’. Daar kan ik inkomen, maar moet het nieuwe product dan lijken op het oorspronkelijke? En bovendien er zit geen plant in hun product.
Violife is vrij van zuivel, soja, gluten, lactose, noten en conserveermiddelen, maar wat zit er dan wel in vraag ik me af.
In kaas zit: melk en stremsel. In nepkaas van Violife zit: water, zetmeel, gemodificeerd zetmeel, kokosolie, zeezout, rijsteiwit, aroma’s, olijfextract, kleurstof: betacaroteen en vitamine B12.
En tot slot de nepvis:
Vantastic Foods stopt in haar plantaardige ‘tonijn’: getextureerd soja-eiwit, geïsoleerd soja-eiwit, ontvet sojameel, maiszetmeel, soja-olie, mirine, suiker, zeewier-extract, sojasaus zout, paprika en aroma.
Tja.
Het kan nog doller: easymix voor vissticks van greenforce. Een zakje vol met erwteneiwit, erwtenmeel, erwtenvezels, erwtenzetmeel, enzymatisch gehydrolyseerd erwteneiwit …enzovoort om zelf met water een deeg te kneden waar je vissticks van kunt vormen en kunt paneren en bakken. Wie verzint dat?
Happy vegan geeft een recept voor vegan tonijn: kikkererwten, vegan mayonaise, edelgist, nori, citroensap, kappertjes, tamari, rode ui en peper en zout.
Kijk, dat lijkt op voeding, dat ga ik eens maken. Nu nog een goede naam verzinnen, want nu beledig ik de echte tonijn als ik dit mengsel ‘tonijn’ noem.