Werken aan je darmen

Heb je last van je buik? Heb je vaak buikpijn, heb je wisselende ontlasting, kun je bepaalde voedingsmiddelen niet verdragen? Vreselijk lastig allemaal en soms behoorlijk beperkend in je doen en laten.

Spoorzoeken

Als natuurdiëtist kan ik je misschien helpen? Het is vaak spoorzoeken naar de oorzaken:

Goede voeding

Voldoende vet, voldoende vocht en voldoende vezels in je dieet is een voorwaarde voor gezonde darmen. Gebruik je dat voldoende? Dan gaan we verder met zoeken.

Teveel stress

Stress stuurt het parasympatische zenuwstelsel in de war. Dit zenuwstelsel zorgt onder andere voor een natuurlijke beweging van de darmen. Hoe voorkom je stress, hoe ga je met stress om en hoe raak je stress kwijt, zijn dan belangrijke vragen. Ik ken deskundigen in Zutphen die je bij deze vraagstukken eventueel kunnen helpen.

Voldoende beweging

Door bewegen masseer je letterlijk je buik. Beweeg dus voldoende. Voldoen je aan de beweegnorm van minimaal een half uur matig intensief per dag? Of zou je meer moeten bewegen?

Microbioom

Elke darm bevat biljoenen bacteriën die meehelpen bij de vertering van voeding, bij de weerstand en het vormen van goede ontlasting. Met gericht vragen kom ik er achter of jouw microbioom in orde is of niet. Eventueel is een ontlastingsonderzoek nodig om mijn vermoedens te bevestigen. Deze kun je uit laten voeren bij dokter BLOEM

Maak je een afspraak als je mijn hulp nodig hebt?

Hoe is jouw ontlasting?