Werken aan je gewicht

Een goed gewicht hebben is prettig.

Kleding past goed, de buik zit niet in de weg, de conditie is goed en het zelfvertrouwen beter. Welk voordeel heeft een goed gewicht voor jou?

Heb je een goed gewicht? Je ideale gewicht wordt berekend aan de hand van de Body Mass Index (BMI).

Ook je taille-omvang zegt iets over een ideale lichaamssamenstelling. Voor vrouwen is de gezonde maat 80 cm en voor mannen 94 cm. Is je BMI of taille omvang hoger dan deze norm?

Ga voor jezelf eens na of dat een probleem voor je is. Zo ja, dan zijn er verschillende manieren om af te vallen:

Meer bewegen

Soms is het ontwikkelen van overgewicht te wijten aan onvoldoende beweging.

Beweeg jij voldoende? Kijk maar eens op deze website: gezondheidsplein

Zo nee, hoe zou je dat kunnen uitbreiden?

Minder calorieën innemen

Ga eens voor jezelf na; eet je genoeg of toch zo nu en dan te veel? Omdat het lekker smaakt, omdat het gezelschap waarmee je eet aangenaam is of omdat je een extern eter bent? Overweeg eens een poosje minder te eten of te vasten.

Zicht krijgen op eetgedrag

Ben je een emotioneel eter? Eet je omdat je verdrietig, boos of gefrustreerd bent? Houd je voortdurend rekening met of het goed is ‘voor de lijn’? In deze test krijg je daar wat beter zicht op. Je bereikt een beter resultaat als je met de oorzaak aan de slag gaat.

Koolhydraatbeperkt gaan eten

Koolhydraatrijk voedsel maakt makkelijk dik. Een overschot aan koolhydraten wordt in je lijf omgezet in lichaamsvet, vooral op je buik en heupen. Bovendien kunnen koolhydraten je moe en hongerig houden. Misschien ben je zelfs verslaafd aan koolhydraten? Doe hier de test.